Пино Гри Вршник 2014

Суво бело вино

Година: 2014
Регион: Тиквеш, Македонија
Сорта: 100% Пино Гри
Алкохол: 14 vol%
Годишно производство: 15000 шишиња

Боја: Жолто - зеленикава боја со бакарна нијанса
Ароми: цитрусни овошја, маракуја.
Вкус: нежен, минерален и зачинет.
Шеќери (g/l): 1
Киселост (g/l): 5,5

Винификација: Ферментацијата на сокот од грозје се преработува во резервоари со капацитет од 5 тона и контролирана температура. Овозможен краток контакт со пулпа за поголема екстракција на саканите ароматични соединенија. Виното е зреено со квасец (sur lie) четири месеци.
Потенцијал за созревање: Доколку е соодветно складирано во одредени услови виното ќе го покаже својот вистински потенцијал во наредните неколку години.

Разладено на 10-12C со бело месо како пилешко или телешко месо со кремасти сосови (особено со печурки) и свежи тестенини, побогата риба како монкфиш и лосос, раковини.

Лозје: 5 години старо лозје од подрачјето на Вардарската Долина – место наречено Вршник. Површината на плантажата е со густина од 4500 лози на хектар култивирани со систем на кроење. Приносите во просек се 8000 kg/ha.
Берба: Средина на септември 2014. Грозјето се бере рачно и се складира во пластични бочви од 20 kg.

  • Локација
  • © 2016 Popov Winery | Web Design - Kara5