Мерло Вршник 2010

Суво црвено вино

Година: 2010
Регион: Тиквеш, Македонија
Сорта: 100% Мерло
Алкохол: 14 vol%
Годишно производство: 15000 шишиња

Боја: Рубин црвена
Ароми: Пријатни ароми на црвено овошје.
Вкус: Црвени овошја со нијанса на ванила, меки танини и долготраен завршеток..
Шеќери (g/l): 2,2
Киселост (g/l): 5

Винификација: Микро ферментација во резервоари од нерѓосувачки челик и капацитет од 5 тона со контролирана температура и транспорт во текот на системот, подолг контакт со пулпата за поголема екстракција на саканите соединенија..
Потенцијал за созревање: Доколку е соодветно складирано во одредени услови виното ќе го покаже својот вистински потенцијал во наредните неколку години.

На 16-18C со шпагети и ќофтиња, чизбургер, кинеска крцкава патка или ребра.

Лозје: 15 години старо лозје од подрачјето на Вардарската Долина – Microlocatinon наречена Вршник. Површината на плантажата е со густина од 4200 лози на хектар култивирани со систем на кроење. Приносите во просек се 8000 kg/ha.
Берба: Крајот на септември 2011. Грозјето се бере рачно и се складира во пластични бочви од 20 kg.

  • Локација
  • © 2016 Popov Winery | Web Design - Kara5