Совињон Блан
Смолник 2011

Суво бело вино

Година: 2013
Регион: Тиквеш, Македонија
Сорта: 100% Совињон Блан
Алкохол: 12,5vol%
Годишно производство: 10000 шишиња

Боја: Зелено - жолта
Ароми: маракуја, гуава, цитрус
Вкус: зелени билки, цитрус, маракуја
Шеќери (g/l): 1
Киселост (g/l): 5,4

Винификација: Ферментацијата на сокот од грозје се преработува во резервоари со капацитет од 5 тона и контролирана температура. Овозможен краток контакт со пулпа за поголема екстракција на саканите ароматични соединенија.
Потенцијал за созревање: Доколку е соодветно складирано во одредени услови виното ќе го покаже својот вистински потенцијал во наредните неколку години.

На 10-12C со ракчиња со лук, риба на скара или лигњи, едноставно пилешко на скара или јагнешко месо. Исто така одлично си свежи јадења со авокадо, домати, кромид, маслинки и сирење. Најдобро друштво за аспарагус.

Лозје: 5 години старо лозје од подрачјето на Вардарската Долина – место наречено Вршник. Површината на плантажата е со густина од 4500 лози на хектар култивирани со систем на кроење. Приносите во просек се 8000 kg/ha.
Берба: Средина на септември 2013. Грозјето се бере рачно и се складира во пластични бочви од 20 kg.

  • Локација
  • © 2016 Popov Winery | Web Design - Kara5