Малвазија 2013

Суво бело вино

Година: 2013
Регион: Тиквеш, Македонија
Сорта: 100% Малвазија
Алкохол: 11,6vol%
Годишно производство: 5000 шишиња

Боја: Зелено - жолта
Ароми: цвет од багрем, цитрусни овошја.
Вкус: минерален и свеж со ароми на цитрус и багрем.
Шеќери (g/l): 1
Киселост (g/l): 4,6

Винификација: Ферментацијата на сокот од грозје се преработува во резервоари со капацитет од 5 тона и контролирана температура. Овозможен краток контакт со пулпа за поголема екстракција на саканите ароматични соединенија.
Потенцијал за созревање: Доколку е соодветно складирано во одредени услови виното ќе го покаже својот вистински потенцијал во наредните неколку години

Разладено на 8-10 C со риба на скара или варена, аспарагус или други зелени зеленчуци, некои помлади сирења

Лозје: 15 години старо лозје од подрачјето на Вардарската Долина – место наречено Смолник. Површината на плантажата е со густина од 4500 лози на хектар култивирани со систем на кроење. Приносите во просек се 12000 kg/ha.
Берба: Октомври 2013. Грозјето се бере рачно и се складира во пластични бочви од 20 kg.

  • Локација
  • © 2016 Popov Winery | Web Design - Kara5