Гренаш Блан 2013

Суво бело вино

Година: 2013
Регион: Тиквеш, Македонија
Сорта: 100% Гренаш Блан
Алкохол: 13vol%
Годишно производство: 3000 шишиња

Боја: Зелено - жолта
Ароми: Цитрусни и цветни ароми.
Вкус: Цитрусен вкус со бел бибер и минерален завршеток.
Шеќери (g/l): 1
Киселост (g/l): 5,1

Винификација: Ферментацијата на сокот од грозје се преработува во резервоари со капацитет од 5 тона и контролирана температура. Овозможен краток контакт со пулпа за поголема екстракција на саканите ароматични соединенија.
Потенцијал за созревање: Доколку е соодветно складирано во одредени услови виното ќе го покаже својот вистински потенцијал во наредните неколку години.

На 10-12C со јадења со риба, ракчиња со лук, риба тако, салата со сирење.

Лозје: 30 години старо лозје од подрачјето на Вардарската Долина. Површината на плантажата е со густина од 4500 лози на хектар култивирани со систем на кроење. Приносите во просек се 8000 kg/ha.
Берба: Крајот на септември 2013. Грозјето се бере рачно и се складира во пластични бочви од 20 kg

  • Локација
  • © 2016 Popov Winery | Web Design - Kara5