Домен Вршник 2014

Суво бело вино

Година: 2014
Регион: Тиквеш, Македонија
Сорта: Шардоне, Совињон Блан, Гевурцтраминер
Алкохол: 14,3 vol%
Годишно производство: 5000 шишиња

Боја: Зеленикаво жолта
Ароми: Комплексни ароми на овошја и цитрусни овошја надополнети со цветни нијанси.
Вкус: Устата чувствува топла минерална структура надополнета со цитрусни ноти. Претставува вино со прекрасна структура и пријатен и долг послевкус
Шеќери (g/l): 1
Киселост (g/l): 5,8

Винификација: Ферментацијата на сокот од грозје се преработува во резервоари со капацитет од 5 тона и контролирана температура. Овозможен краток контакт со пулпа за поголема екстракција на саканите ароматични соединенија. Виното е зреено со квасец (sur lie) два месеци
Потенцијал за созревање: Доколку е соодветно складирано во одредени услови виното ќе го покаже својот вистински потенцијал во наредните неколку години

На 10-12C со риба на скара, пилешко, свинско или тестенини во крем сос, Цезар или пилешка салата

Лозје: 5 години старо лозје од подрачјето на Вардарската Долина – место наречено Вршник. Површината на плантажата е со густина од 4500 лози на хектар култивирани со систем на кроење. Приносите во просек се 10000 kg/ha.
Берба: Средина на септември 2014. Грозјето се бере рачно и се складира во пластични бочви од 20 kg.

GOLD MEDAL 2016 - Challenge International du Vin

  • Локација
  • © 2016 Popov Winery | Web Design - Kara5